ponedeljek, 17. november 2014

Proseni narastek z jabolki

Odkrila sem še eno čudovito vegansko sladico, ki po okusu neverjetno spominja na jabolčni zavitek. Tako da bi jo namesto proseni narastek z jabolki lahko poimenovala tudi "proseni štrudelj" ;). 
Res odlična in povrhu še izredno zdrava sladica, ki se je lahko mirno do sitega najemo, poleg tega pa je tudi preprosta za pripravo in relativno poceni. Recept pa sledi ...

Sestavine:
- pribl. 200-250 g prosene kaše
- 1 l (lahko tudi manj) rastlinskega mleka ali vode (lahko vsakega pol)
- ščepec soli
- 3 večja olupljena in naribana jabolka
- pest rozin
- 5-6 žlic kokosovega sladkorja (ali po okusu)
- 2 žlici kokosove maščobe
- 2 žlici ruma
- žlička cimeta

Proseno kašo skuhamo v mešanici mleka in vode ter rahlo osolimo. Če damo liter tekočine, bo masa bolj redka in bo narastek, ko bo pečen, potreboval tudi nekoliko dlje časa, da se strdi. Če damo tekočine manj, bo morda bolj trd, a se bo prej strdil. 
Ko je kaša kuhana, ji primešamo vse ostale sestavine in maso zlijemo v namaščen pekač. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Narastek pečemo približno pol ure. Po pečenju ga lahko, če smo neučakani, preizkusimo takoj oz. takoj, ko se toliko ohladi, da si ne opečemo jezika :). V tem primeru - ko je narastek še vroč - kosi ne bodo ravno lepe oblike, ker se sladica še ni strdila in bo razpadala, kar je razvidno iz druge slike spodaj.






Če pa počakamo nekaj ur, da se narastek dobro ohladi in strdi, pa ga lahko razrežemo na prav lepe kose. 












Dober tek ob tej ne le okusni, ampak tudi nadvse zdravi sladici!

Ni komentarjev:

Objavite komentar