torek, 13. maj 2014

Veganski "šarkelj"

V nedeljo sem naredila kolač, ki bi se lahko imenoval veganski šarkelj, čeprav to ni čisto točno, ker so šarklji ponavadi iz kvašenega testa, kar tale ni bil. A saj ni važno - bil je zelo dober in to je tisto, kar je najbolj pomembno, ne pa njegovo ime :). Kljub temu ga bom imenovala tako, kot mi je najprej padlo na pamet. Recept pa se glasi:
 
VEGANSKI ŠARKELJ
 
- 500 g črne moke
- vinski kamen
- ščepec soli
- 250 g svetlega trsnega sladkorja ali javorjevega sirupa
- 2 dcl deviškega olivnega olja
- 5 dcl radenske
- rozine, namočene v rumu (ne z enim ne z drugim ne skoparimo)
- vanilija v prahu
 
Moko v skledi zmešamo z vinskim kamnom, soljo, sladkorjem in vanilijo. Dodamo še vse ostale sestavine in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes, ki jo nato nadevamo v en večji ali dva manjša namaščena in pomokana modela za peko. Pečemo pri 180 stopinj približno eno uro.
Svetli trsni sladkor moramo uporabiti zato, da kolač ostane lepe svetle barve. Če bi uporabili temnega, res ne bi bil podoben šarklju, ampak bolj kakšnemu čokoladnemu pecivu ;). Namesto svetlega trsnega sladkorja lahko uporabimo tudi kakšno drugo svetlo sladilo, na primer javorjev sirup.


 

 

 



Zelo okusno in rahlo (kljub temu, da je brez jajc!) vegansko pecivo, nadvse primerno za nedeljsko popoldne. In vse druge dni v tednu :). Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar