torek, 14. oktober 2014

Jabolčna pita

V soboto sem naredila slastno jabolčno pito iz pirine moke. Jabolk je sedaj v izobilju, zato si lahko kdaj pa kdaj privoščimo tudi kakšno takšnole zdravo sladico iz njih. Sama jih imam sicer najraje v surovi, nepredelani obliki - sleherni moj dan se začne z dvema ali tremi od teh sadežev. Kar je za nekatere kruh, so zame jabolka ;). 
No, nazaj k piti: uporabila sem pirino moko, ker je neprimerno okusnejša od pšenične, zato se jo splača uporabiti pri izdelavi pit, piškotov, kolačev in sploh vseh podobnih zadevščin. 
Recept pa se glasi:

- 500 g pirine moke (tip 700),
- 250 g rastlinske margarine (najbolje se obnese Gourmet), 
- vinski kamen,
- ščepec soli,
- malce ruma in vanilije v prahu,
- pribl. 100 g kokosovega sladkorja (ali po okusu),
- malo rastlinskega mleka (toliko, da lahko zamesimo testo).

Zamesimo testo kot za piškote, ga zavijemo v vrečko in damo za pol ure v hladilnik. Medtem pripravimo nadev: vzamemo tri do štiri jabolka, jih operemo, odstranimo pečke in narežemo na zelo tanke rezine. 
Ohlajeno testo vzamemo iz hladilnika in mu odrežemo približno tretjino. To tretjino testa damo še za krajši čas v zamrzovalnik, da se res dobro ohladi in strdi. Medtem preostalo testo razvaljamo ali zgolj z roko enakomerno razporedimo in sploščimo po namaščenem okroglem pekaču za pite. Nato ga nadevamo z jabolčnimi krhlji, ki jih potresemo s štirimi žličkami kokosovega sladkorja in žličko cimeta.
Vzamemo testo iz zamrzovalnika in ga naribamo čez nadev. Pito pečemo v pečici, segreti na 170 stopinj, približno tričetrt ure.
Namesto kokosovega sladkorja bi seveda lahko uporabili tudi navaden trsni sladkor, a jaz težim k čim bolj zdravemu sladkanju. 
Mmm ... ne le zdrava, tudi lepa in dobra je bila :).




















Ni komentarjev:

Objavite komentar