nedelja, 21. oktober 2018

Predgovor k romanu Vrnitev. Pisma bivšega odvisnika

Danes delam še malo reklame za knjigo mojega dragega, ki je izšla pred dvema tednoma :). Objavljam predgovor, ki sem ga napisala sama.


* * *

Predgovor
  
            V življenju imamo vsi vzpone in padce, boljše in slabše trenutke, dobra in slaba obdobja. Naše poti so tako različne, kot smo različni med seboj. Življenje nekaterih se zdi, kot da bi jim ga nekdo obložil s puhastimi oblački, da se ne bi slučajno udarili ob kak kamen ali kako drugače poškodovali na svoji poti. Nasprotno pa je življenje drugih vijugasto, neizprosno in prav nič oblazinjeno. Življenje nekaterih se zdi kot en sam velik padec v globino, ki ga ne zmorejo ustaviti, in vsakomur, ki to življenje pogleda, se zdi, da tu ni rešitve. Da bo človek, ki ga živi – ki ga skoraj ne živi več – vsak čas zdrsnil v pogubo, ker se ne zna rešiti sam niti ga ne znajo rešiti drugi. In vendar se celo v takih primerih lahko zgodi čudež.
            Življenje Petje Kužela je bilo do leta 2008 podobno življenju slednjih. Dolga leta je bil ujet v jeklenem primežu drog in alkohola, iz katerega ni več videl izhoda. Dokler se ni nekega dne, natančneje neke noči, zgodilo nekaj, kar ga je brcnilo in za vekomaj streznilo. Kot da bi usodna nesreča trajno poškodovala center za odvisnost v njegovih možganih. No, ne za vse oblike odvisnosti – a pustimo to. Bistveno je, da se je rešil droge in zaživel povsem novo življenje, o katerem je prej lahko le sanjal. Postavil se je na noge in zaživel samostojno, kar mu prej, v vseh letih njegovega življenja, nikoli ni uspelo. Dobil je zaposlitev in si ustvaril družino. Še prej pa je napisal knjigo. Prva leta rehabilitacije je preživel ob obračunavanju s svojim »prejšnjim« življenjem, tako da je pisal o njem. Enkrat tej, drugič drugi osebi. Tako so nastala e-pisma, ki se jih je nabralo dovolj za knjigo. Ko je končal, je vedel, da je za vedno opravil s svojo preteklostjo in da šele zdaj lahko resnično začne na novo. Doživel je katarzo, duhovno očiščenje, ki mu je dokončno odprlo vrata v lepote treznosti. Začel je spoznavati nov svet, ki ga prej nikoli ni zares poznal.
            Naslov knjige si lahko razlagamo na dva načina. Lahko ga razumemo kot »vrnitev odpisanega«, ki se je vrnil v življenje takrat, ko so ga že vsi odpisali in ni več nihče verjel, da se bo kdaj izmazal. Lahko pa ga razumemo tudi kot vračanje v preteklost, česar je v tej knjigi res veliko – avtor se praktično v vsakem svojem pismu v večji ali manjši meri vrača v preteklost. Opisuje svoje dogodivščine in doživetja v življenju, ki ga je zaznamovala odvisnost od prepovedanih (in manj prepovedanih) drog, pri tem pa poudarja, da se je vse, o čemer piše, zares zgodilo. Vzporedno s »skoki« v preteklost pa opisuje tudi svojo sedanjost. Priča smo njegovemu vsakdanjiku v stanovanjski skupnosti in drobnim vsakodnevnim dogodkom, spremljamo tudi ljubezenske zaplete njegovega življenja in opazujemo, kako se med dopisovanjem z Nastjo med njima vse bolj iskri, dokler se ne predata odkritim ljubezenskim čustvom. Njegovi niti pripovedi je včasih mogoče malo težko slediti, saj ima »hibo«, ki se je tudi sam zaveda: med pripovedovanjem ga miselni tok zanese drugam, tako da na koncu včasih pozabi, kaj je sploh hotel povedati. A ne glede na to gre za branje, ki je nadvse zanimivo in privlačno, mogoče terja le malce več zbranosti in pozornosti. To pa itak ni odveč pri katerem koli branju.
            Knjiga je torej končno ugledala luč sveta, s čimer se je izpolnila avtorjeva srčna želja. Njegovo pohajkovanje po planetu čistih in treznih se medtem nadaljuje, a na poti ni sam – z najinim sinom mu bova vedno stala ob strani.


Sara Zupan, univ. dipl. literarna komparativistka,
soavtorica in lektorica knjige, življenjska sopotnica

5 komentarjev:

  1. Zal se je izvedelo in videlo in slisalo, da se lazi nadaljujejo. In to po letu 2012, tako, da si lahko vsak izmisli izmisljeno resnico. Morda se je ocistil prepovedanih substanc, najmocnejse odvisnosti lazi, pa zal ne. Ni ga nekaj vrglo na skale, kjer je oblezal, ampak nekdo in ne en sam nekdo. Ko se rodis s talentom za lazi, zelo, zelo verjetno nikoli ne bos moral biti iskren.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, hvala za vaš komentar, čeprav ga vidim šele zdaj. Res bi me zanimalo izvedeti, na podlagi česa sklepate, da se ni znebil odvisnosti od laži? Mislim, da lahko o tem presojajo le tisti, ki ga poznajo zdaj, in ki z njim živijo. Ste mogoče prebrali njegovo knjigo in se vam zdi, da so v njej laži? Jaz lahko rečem le to, da njegov spomin res ni vedno brezhiben - je le imel poškodbo možganov -, a kar se tiče laži, nikakor nimate prav. Je eden najbolj iskrenih in resnicoljubnih ljudi, kar jih poznam. Kaj se je zgodilo takrat, kako je prišlo do nesreče, pa niti sam ne ve, ker se ne spominja. Tako da hvala za vaš podatek. Če veste še kaj in če vam ni odveč, bi bilo dobro izvedeti tudi, KDO so bile te osebe, ki so mu želele škodovati. No, moram dodati, da to zanima bolj mene kot njega - njemu je vseeno, preteklost je pustil za sabo in je srečen v sedanjem trenutku. :)

      Izbriši
  2. Želim, da svet pozna izvrstno osebo, ki jo večina ljudi pozna pod imenom vudu gospodar, ki ima popolno rešitev za težave v odnosih, porokah in zdravstvenih težavah. Glavni razlog, zakaj sem šla k vudu lordu, je bil iskati rešitev za vrnitev moža in zanositev, ker me je mož zapustil, ker po 14 letih zakona nisem mogla zanositi. Pred kratkim sem na internetu prebral nekaj pričevanj, ki so jih nekateri pisali o vudu Gospodu, in bil sem zelo zadovoljen in se odločil prositi za pomoč. Nalogo je popolnoma opravil tako, da se je moj mož vrnil k meni in prosil za odpuščanje. Zdaj sem ponosna mati dvojčkov, fantka in deklice, in mož me ni nikoli nehal ljubiti in živimo zelo srečno skupaj. Zaradi dobrega dela, ki ga je zame opravil, ne morem nehati objavljati njegovega imena na internetu. Vsakdo, ki potrebuje njegovo pomoč, naj ga kontaktira po elektronski pošti [voodooconnect60@gmail.com] ali ga doda na whatsapp [+234 8097014925] Lahko ga kontaktirate danes, da reši vaše težave in ostane večen za vedno.

    OdgovoriIzbriši