ponedeljek, 7. april 2014

Veganska musaka

Kdo pravi, da vegetarijanci ali celo vegani ne moremo jesti takšnih kar tradicionalno mesnih jedi, kot je recimo musaka? Prav gotovo, da jih lahko, pa še slastne so. Veganska musaka, ki sem jo naredila zadnjič (in že velikokrat), je mojemu dragemu izvabila nemalo gurmanskih užitkov in navdušenih pohval mojih kuharskih sposobnosti ;). Obvezne sestavine za takšno musako so:

- krompir (seveda!),
- "mleto" sojino meso (drobni koščki),
- čebula in česen,
- čim več dobrih (in bio) začimb (himalajska sol, curry, kurkuma, paprika v prahu, kajenski poper, sojina omaka, mogoče še kakšna domača zelenjavna mešanica ...),
- kokosova maščoba,
- redko testo za palačinke iz malo (polnozrnate) moke in sojinega mleka, soli in olivnega olja.

Krompir narežemo na kolobarje, sojino meso pa pripravimo po ustaljenem postopku (za 10 minut ga namočimo v vroči vodi), ter ga nato nekaj časa pražimo na sesekljani čebuli in česnu (ki smo ju predhodno na hitro popražili na kokosovi maščobi) ter ga izdatno začinimo. Večjo ponev namastimo in dno obložimo s krompirjevimi kolobarji. Čez nanesemo plast nadeva iz sojinega mesa (polovico prihranimo za še eno plast). Čez to plast spet polagamo krompir, ki ga prekrijemo s še eno plastjo začinjenega sojinega mesa. Sledi še zadnja plast krompirja, čez vse to pa prelijemo testo za palačinke. Musako pečemo v pečici približno eno uro ali po potrebi.
Dober tek! :)

 

 

 

1 komentar: