nedelja, 1. december 2013

Jed meseca: AMARANT

Tokrat malce z zamudo, pa vendarle ... Čas je za novo jed meseca. Tokrat: amarant.
 
 
 
Amarant z bučkami in prahom šitak.

Amarant je staro mehiško žito, mehiški Indijanci so ga poznali kot hrano bogov in kraljev, po njihovem verovanju naj bi celo podaljševal življenje. Pridelava amaranta je enostavna, ker rastlina ne rabi veliko vode, umetna gnojila in pesticidi pa niso potrebni.
Amarant ne vsebuje glutena, ki daje testu elastičnost, zato se pri pripravi dietnih kruhov meša s koruzno moko. Uporablja se za izdelavo številnih izdelkov, kot so testenine, pecivo in kaša. Uporablja se tudi v mešanicah s stročnicami in v drugi hrani. Amarant vsebuje približno 19 % beljakovin, 5,6 % vlaknin, 6 % maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta redki aminokislini v rastlinskem svetu. Amarant ima čudovit, nenavadno sladek okus po lešnikih in oreščkih ter prijeten vonj. Že kot dodatek obogati vsak kruh. Običajno se pri peki kruha dodaja od 25-30 % moke iz amaranta. Pri kuhi pa moka iz amaranta lahko nadomesti vse vrste moke.
 
Zakaj jesti amarant?
-  Ker ne vsebuje glutena, zato se v zadnjih letih vse pogosteje uporablja tudi za dietetične izdelke, kot so testenine, pecivo, kaše, uporablja se v mešanicah s stročnicami in v drugi hrani. V času današnje, hranilno zavestne prehrane amarant ponuja širok spekter hranilne vrednosti. Ne samo, da je bogatejši s proteini kot večina običajno uporabljenih žit, temveč vsebuje tudi aminokislini lizin in metionin ter je bolj uravnotežen.
-  Amarant s svojimi 13-19 % proteinov dosega skoraj 100 % na teoretični proteinski lestvici žit.
-  Bogat je z vlakninami, ki skrbijo za urejeno prebavo.
-  Ima visoko vsebnost kalcija in železa, kot tudi mnogo vitaminov ter sledi mineralov, ki jih ne najdemo v večini ostalih žit.
-   Najboljša plat vsega je, da ima Amarant ob svoji izredni hranilni vrednosti tudi zelo dober okus.
 
Kje lahko dobimo amarant?
Amarant je naprodaj v vseh bolje založenih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano, kjer lahko kupimo cela ali pa v moko zmleta semena. Amarantova moka zaradi visoke vsebnosti maščob sicer zelo hitro postane žarka, zato je priporočljivo, da semena meljemo kar sproti v mlinčku za kavo. Semena se v dobro zaprti posodi ohranijo tudi eno leto, medtem ko je moko najbolje kar zamrzniti, če je ne porabimo takoj. Kupiti je možno celo pokovko, muslije in energijske ploščice iz amaranta.
 
Kako ga kuhamo?
Presenetljivo je, da se amarant, kljub temu, da ima tako drobna zrna, kuha precej dolgo. Pred kuhanjem ga najprej malo popražimo, nato pa zalijemo z dvakratno količino vode in kuhamo približno pol ure do 45 minut, dokler ne popije vse vode in nabrekne. Kuhamo ga lahko samega in mu dodamo zgolj nekaj začimb in kakšno zdravo maščobo, že na tak način bomo dobili odlično jed. Lahko pa mu dodamo tudi zelenjavo, tofu, šitake v prahu, čemaž ali karkoli nam srce poželi. V vsakem primeru bomo zaužili slastno, hranljivo in nasitno jed.

Ni komentarjev:

Objavite komentar