nedelja, 29. december 2013

Jedi meseca: KISLO ZELJE in KISLA REPA

Glede na to, da smo v sezoni kislega zelja in repe, je prav, da nekaj povemo tudi o njiju, še zlasti zato, ker gre za izredno zdravo hrano, ki na naše telo deluje čistilno in krepčilno. Naši predniki niso poznali niti potrebovali cele poplave očiščevalnih diet, o katerih lahko slišimo dandanes. Jedli so kislo zelje in kislo repo in že s tem (poleg tega, da se je meso znašlo na njihovem jedilniku le poredko in da niso poznali industrijske "hrane") so v veliki meri poskrbeli za čiščenje organizma in trdno zdravje.


 
Jota s kislim zeljem in topinamburjem.
 
 
Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že Hipokrat, znameniti Sebastian Kneipp pa je kislo zelje označil kot krtačo za želodec in črevesje. Mornarji so si na dolgih potovanjih z uživanjem kislega zelja pomagali proti skorbutu. Na Slovenskem kisamo zelje že vse od sredine 18. stoletja. Pravilno in naravno skisano zelje je bledo rumeno, mehko, a še hrustljavo in ima prijeten vonj po kislem. Zelje, ki smrdi po plesni ali gnilobi, je premehko, preslano, močno prekislo ali celo rožnato obarvano, ni bilo pravilno skisano in ni primerno za uživanje.
Kislo zelje je prava zakladnica zdravja, saj vsebuje velike količine vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, rudnin in vlaknin.
Kot večina drugih fermentiranih živil tudi kislo zelje pospešuje čiščenje prebavil in izboljšuje presnovo. Tako se zaradi izboljšane črevesne flore določena hranila lažje absorbirajo v črevesju, kar posledično krepi imunski sistem.
Z uživanjem kislega zelja izginejo številne zdravstvene težave, ki so povezane z zimskimi prehladi, slabokrvnostjo, kožo in povečano telesno težo. Rezultati raziskav kažejo, da kislo zelje deluje proti razvoju rakavih obolenj, predvsem učinkovito je kot preventiva proti razvoju raka na debelem črevesu.
Podobno kot kislo zelje deluje tudi zeljnica, tekočina, ki se nabere na skisanem zelju. Pijemo jo lahko razredčeno s pitno vodo ali jo uporabljamo v solatah namesto kisa.
Zaradi njegovih izredno koristnih učinkov za zdravje je najbolje, da kislo zelje uživamo presno, saj s kuhanjem izgubi kar nekaj svoje zdravilnosti in hranljivosti.
Presno kislo zelje lahko pripravimo kot samostojno solato ali pa ga dodamo zimskim solatnicam. Odlično zimsko solato pripravite tako, da odcejeno kislo zelje zmešate z bučnim ali ekstra deviškim oljčnim oljem in ga po okusu začinite z mleto kumino in strtim česnom. Če solati primešate še kuhan fižol ali na rezine narezan kuhan krompir, bo s kosom črnega kruha zadoščala kot samostojna jed.
Najboljše je sveže kislo zelje, naravnost iz kadi. Takega lahko skozi vse leto kupimo na tržnici. Če ga kupimo na zalogo ali nam ga je nekaj ostalo, je najbolje, da ga naložimo v steklen kozarec, zalijemo z zelnico in tesno zapremo. V hladilniku zdrži do tri tedne.
Kisla repa po drugi strani pomlajuje in čisti. Naše telo oskrbi s potrebnimi balastnimi snovmi ter beljakovinami in ogljikovimi hidrati.
Prav tako je tudi bogat vir kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja ter vitaminov B1, B2, B3 in C. Vsebuje tudi folno kislino in antioksidante, ki zavirajo procese staranja.
V njej je prisotnih tudi precej glukozinolatov, ki vsebujejo žveplo, zato koristno vpliva na dihala in ožilje, hkrati pa zaradi vsebnosti vitamina K tudi razmaščuje in čisti kri.
Kisla repa deluje antiseptično in učinkovito čisti sečne poti. Njene sestavine spodbujajo delovanje žlez ter pospešujejo in poživljajo presnovo. Kisla repa tudi ureja in pospešuje prebavo, zavira delovanje karcinogenih snovi ter tako preprečuje raka na črevesju.
Kislo repo lahko uživamo presno, vendar jo zaradi ostrega okusa večinoma pripravljamo v zimskih enolončnicah in prikuhah. Presna kisla repa je okusna popestritev zimskih solat, odlično pa se poda tudi v sendviče.
Tudi kislo repo je najbolje hraniti v hladilniku, enako kot zelje: v steklenem kozarcu in prelito s tekočino, da ni v stiku z zrakom.
Ena najboljših in tudi tradicionalnih slovenskih (natančneje primorskih) jedi iz kislega zelja ali repe je seveda dobra stara jota. Odlična je tako iz zelja kot iz repe, krepčilna zimska jed, ki nas še bolj pogreje, če jo začinimo s česnom, kajenskim poprom, curryjem in seveda kurkumo. Če namesto krompirja damo vanjo kuhan topinambur (sladki krompir), bo jota prijetnega sladko-kislega okusa.
Pa dober tek! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar