torek, 10. september 2013

Jed tedna: AJDOVA KAŠA

Odločila sem se, da bom v svoj blog vključila rubriko "Jed tedna". Vsak teden bom predstavila eno od mnogih, premnogih zdravih brezmesnih vrst hrane, ki so nam dandanes na voljo. Izpostavila bom zdravju koristne snovi, ki jih določena hrana vsebuje, kako se jo lahko pripravi, kje se jo dobi in podobno. Začela bom z eno mojih najljubših jedi.


Ajdova kaša (na sliki z bučkami in čemažem).
Ajda v nasprotju s splošnim prepričanjem ne spada med žita, ampak med trave, natančneje ščavnice. Ima značilna triroba zrna in specifičen okus. Izvira iz Azije, od koder se je razširila v Evropo. 
Prehrana, ki vsebuje ajdo, izboljšuje naš krvni obtok in koristi našemu ožilju. Ajda je izredno bogata z beljakovinami, zato je odlična hrana za vegetarijance in vse ostale. V človeškem telesu podpira zdravi holesterol in "eliminira" slabega, ob tem pa še znižuje pritisk v krvi. Zelo primerna je za diabetike, ker s svojo ugodno sestavo vpliva na upočasnjen prehod sladkorjev iz prebavil v kri. Poleg obilice beljakovin vsebuje veliko vitaminov in mineralov, izboljšuje delovanje jeter in uničuje rakave celice. Ščiti naše srce, uravna pretok krvi in skrbi za to, da ne pride do krvnih strdkov. Poleg tega je tudi dober antioksidant in deluje protivnetno.
Dobro bi bilo omeniti tudi to, da je ajdova kaša zelo nasitna hrana, ki je ni treba pojesti veliko, da je človek sit. Ker vsebuje veliko beljakovin, naša prebavila zaposli za malce daljši čas. Če ste med tistimi, ki bi radi jedli zdravo, pa ste po obroku solate vedno prehitro lačni, poskusite med solato vmešati porcijo kuhane ajdove kaše. Garantiram, da se boste kar pošteno nasitili. Isto velja tudi za druge podobne slastne in zdrave zadeve, ki jih je mogoče jesti skupaj s solato: proseno kašo, lečo, kvinojo, fižol, čičeriko, amarant ... (Vsi ti še pridejo na vrsto v naslednjih tednih.)
Ajda velja tudi za uspešnega pomočnika v borbi proti plevelu, ker pomaga pri zatiranju semenskih plevelov, torej so je veseli tudi kmetovalci.
In, nenazadnje, da ne zanemarimo niti manj pomembnega, a ne povsem nepomembnega dejavnika - videza: ajda kot rastlina zelo lepo izgleda, posebno ko cveti.
Prečudovito polje cvetoče ajde ...
Kupimo jo lahko že praktično v vsaki trgovini, v trgovinah z zdravo prehrano pa sploh. Najbolje je seveda izbrati ajdovo kašo, ki je ekološko pridelana; sama imam zelo slabe izkušnje s tisto, ki ni (mnogo slabši okus!). Trenutno se da dobiti dve različni sorti, od katerih je ena rjave barve (ta je precej dražja in tudi boljša - vsaj za moj okus), druga pa je svetlejša, nekako svetlo zelene barve, in bolj kompaktna, ko se skuha. Tudi ta je povsem okusna, pa tudi za naš žep malce prijaznejša. Kar se tiče prehranske vrednosti, pa med njima ni bistvenih razlik.
Našemu zdravju torej neizmerno koristi, če se ajdova kaša vsaj enkrat na teden znajde na našem krožniku. Naj bo v družbi z gobami (zelo pogosto), z raznovrstno sezonsko zelenjavo, s kislim zeljem ali repo, s čemažem (moja najljubša različica!) ali pa zgolj zabeljena s kokosovo ali kakšno drugo maščobo in rahlo začinjena - prav vsaka je dobra. Nič ni boljšega kot zdrava hrana, ki je povrhu še okusna. To je tudi moja želja oz. ena od mojih želja, ki me vodijo pri pisanju tega bloga: pokazati ljudem, da zdrava hrana ni nujno slabega okusa in premalo nasitna. Pravzaprav ne vem, od kod sploh ti predsodki. V bistvu je ravno nasprotno! Vegetarijanska in celo veganska prehrana sta lahko (in ponavadi tudi sta) mnogo bolj raznoliki in mnogo manj dolgočasni od mesne prehrane. Poleg tega obstaja tudi že ogromno znanstvenih študij, ki dokazujejo, da sta tudi bolj zdravi.
In zato: ajdovo kašo v vsak dom! Pa dober tek :).

Ni komentarjev:

Objavite komentar