nedelja, 29. september 2013

Jed tedna postaja Jed meseca: PROSENA KAŠA


I give up ... mislim glede Jedi tedna. Komaj eno jed tedna mi je uspelo predstaviti, zdaj pa sta gotovo že dva tedna minila, odkar bi morala objaviti novo, pa je nisem. Zmanjkuje mi časa, priznam. V zadnjem tednu mi ga je največ požrla operacija "Poslovni načrt". Do torka moramo napisati osnutek. In meni je celo uspelo - no, kolikor ti sploh lahko uspe napisati poslovni načrt, še preden si se svojega posla sploh lotil. Ni ravno enostavno, sploh zato ne, ker je treba v finančnem delu navesti vse stroške, prihodke in odhodke in vse to. Kaj napisati, če se dela sploh še nisi lotil in če nisi tega še nikoli počel in če sploh nimaš pojma, koliko bo stroškov in koliko prihodkov in odhodkov in dobička? Ugibaš pač. Predvidevaš.
No, pa dovolj o tem, spet sem se nekoliko oddaljila od glavne tematike tega bloga ... (Sicer je glavna tematika tega bloga ista kot glavna tematika mojega bodočega posla, pa vseeno ...)
Če sem že začela s to jedjo tedna, bom tudi nadaljevala. Le da jo bom še prej raje preimenovala v Jed meseca. Za vsak slučaj, iz previdnosti :).
Pa naj bo danes ... PROSENA KAŠA.



Prosena kaša z blitvo, bučkami in grahom.
Proso je izredno zdravo žito, ki v bistvu sploh ni žito. Botaniki ga uvrščajo med pražita. Ne vsebuje glutena in ima, za razliko od pravih žit, alkalni učinek. Že starorimski pisec Plinij ga je označil kot žito največje kakovosti.

Tudi sodobni prehranski strokovnjaki proso visoko cenijo. Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki jih v drugih žitih ni. Zaradi visoke vsebnosti silicija ugodno vpliva na rast las, nohtov in kosti.
Proso je tudi ena od maloštevilnih rastlin, ki premorejo silicijevo kislino v topni obliki, kar organizmu omogoči njeno absorbcijo. Ta koristi zobni sklenini, trdnosti nohtov in čvrstosti las.
Proso je edino žito, ki v želodcu povzroči alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce, predvsem zavoljo visoke vsebnosti mineralov in vitaminov.
Vsebuje tudi precej beljakovin, od tega kar osem esencialnih aminokislin, kar je zelo zanimivo tudi za vegetarijance oziroma vegane. Uživanje prosa dokazano izboljšuje vid in je izjemno učinkovito naravno zdravilo pri kožnih težavah in s tem povezanimi alergijami, za kar se prav tako velja zahvaliti vsebnosti silicijeve kisline v njem.
Ker proso po zaužitju v telesu deluje alkalno, to med drugim ugodno vpliva tudi na vsebnost kalcija v tkivu. Vsebnost vitamina B in holina pa zavira kopičenje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov ter bolezni ožilja.
Proso je tudi balzam za uničeno črevesno floro in za druge črevesne bolezni. Njegov alkalični učinek namreč blokira razmnoževanje gnilobnih bakterij.
Proso se da pripraviti na neskončno veliko načinov. Lahko jemo proseno kašo z zelenjavo, s tofujem in sojino omako (njamsi), s česnom in peteršiljem, s čemažem, s koprivami, s kislo repo (tako imenovana bujta repa) ali pa kar tako, samo popraženo na kateri od zdravih maščob in malce začinjeno. Poleg tega je prosena kaša odlična za pripravo sladkih jedi in sladic. Poglejte si mojo tortico "Prosene sanje s čokolado", na primer :). Pa prosena kaša, skuhana na sojinem (ali katerem drugem) mleku, z dodatkom orehov, lešnikov, cimeta, vanilije ... pa proseni narastek ... Možnosti je ogromno.
Saj vem, samo govorim o možnostih, kaj bolj konkretnega pa ne napišem. Saj bom, tudi recepti pridejo, brez skrbi ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar